Selecteer een pagina

Tijdens de 2e week van de detox wissel je sap/soep dagen af met eetdagen. Met een staafmixer maak je eenvoudig deze lekkere en voedzame soepen. Varieer met de hoeveelheid naar gelang je behoefte en met hoeveel personen je van de soep gaat eten. Te veel aan soep kun je heel eenvoudig invriezen en op een later moment verwarmen en opeten. Van soep het je dus nooit teveel! Je kunt zelf bepalen welke soep je wilt eten op de sap/soep dagen, er zijn 8 verschillende soeprecepten waaruit je kunt kiezen. Het is wel belangrijk dat je varieert en alle soepen gaat proeven!

1. Wortel Gembersoep

Dit heb je nodig;

  • 450 gram winterwortel
  • 1 kleine zoete aardappel (bataat)
  • 700 ml biologische groentebouillon
  • 1 stuk gemberwortel
  • Keltisch zeezout
  • 1 sinaasappel
  • Bakje peterselie

Zo maak je de detox soep;

  1. Snij de wortel en aardappel in kleine stukken en kook ze in water of groentebouillon tot ze gaar zijn.
  2. Pureer met de staafmixer tot een glad mengsel.
  3. Voeg naar smaak geraspte gember toe en zout.
  4. Pers de sinaasappel uit en voeg het sap toe aan de soep.
  5. Knip de peterselie fijn en roer deze door de soep.

Zoete aardappel

De mooie oranje kleur van de zoete aardappel komt van het betacaroteen, een krachtige antioxidant die in de lever in vitamine A wordt omgezet. Betacaroteen is in staat onschadelijke vrije radicalen van samenstelling te veranderen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde verwarmen ze je maag en versterken ze je organen.

Nut bij ontgifting

  • Rijk aan betacaroteen, neutraliseert gifstoffen.
  • Rijke bron van antioxidanten.

2. Broccolisoep

Dit heb je nodig;

  • 1 zoete aardappel (bataat)
  • 1 grote broccoli
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 liter water
  • 4 bouillon blokjes (zonder gist)
  • Eetlepel kokosolie
  • Vers gemalen peper
  • Keltisch zeezout

Zo maak je de detox soep;

  1. Smelt de kokosolie in een grote pan en fruit daarin de gesneden ui en knoflook in.
  2. Voeg na 5 min. water en bouillon blokjes toe en roer goed door.
  3. Was de broccoli (ook de steel) en zoete aardappel (met de schil) en snij deze in grove stukken. Voeg toe aan de soep en kook het geheel tot de groenten gaar zijn.
  4. Pureer tot slot de soep met een staafmixer en maak op smaak met zout en peper.

Broccoli

Broccoli bevat veel indool-3-carbinol, een stof die hormonen in antikankerstoffen kan omzetten. Tevens verhoogt broccoli de hoeveelheid glutathion, een belangrijke antioxidant die de lever helpt giftige chemicaliën uit te scheiden. Eet ook eens de ontkiemende broccolizaadjes, die 50-100 x zoveel antikankerstoffen bevatten.

Nut bij ontgifting

  • Verhoogt het aantal ontgiftingsenzymen
  • Kan kankercellen deactiveren

3. Venkel Dillesoep

Dit heb je nodig;

  • 1 venkelknol
  • 950 ml groentebouillon
  • 1 bosje dille
  • Keltisch zeezout

Zo maak je de detox soep;

  1. Breng de bouillon aan de kook in een middelgrote pan.
  2. Snij de venkel in kleine stukken en kook deze in 12 minuten beetgaar.
  3. Voeg de gesneden dille toe en pureer met een staafmixer tot een glad mengsel en breng op smaak met zout.

Venkel

Venkel is een ware energiebom die de yang-energie voedt en zo je hele lichaam versterkt. De etherische oliën en flavonoïden in venkel zorgen voor een goed functioneren van je spijsverteringssysteem en gaan winderigheid tegen.

Nut bij ontgifting

  • Bevordert het spijsverteringssysteem
  • Versterkt de qi (energie)

Leuk om te weten!

Het drinken van venkelthee doet het verlangen naar suiker afnemen.

4. Spinaziesoep

Dit heb je nodig;

  • kokosolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml water
  • 1 groentebouillontablet
  • 300 gram spinazie
  • 125 ml plantaardige room

Zo maak je de detox soep;

  1. Smelt kokosolie in een ruime soeppan. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en voeg en fruit ze op niet te hoog vuur ca. 10 min.
  2. Voeg het water toe en breng aan de kook. Voeg het bouillontablet toe en laat oplossen. Voeg de spinazie toe en laat nog 2 min. koken. Neem van het vuur en mix 1 min. met de staafmixer tot een gladde soep.
  3. Tot slot roer je de plantaardige room er door en breng eventueel op smaak met zout, peper en kruiden.

Over ui

Uien zitten boordevol quercetine, een antioxidant dat de schade door vrije radicalen kan beperken. Ze bevorderen de nuttige bacteriën in de darmen en bestrijden effectief schimmelinfecties als candida. Uien zijn rijk aan flavonoïden met een antivirale werking en kunnen de vermenigvuldiging van virussen tegengaan.

Nut bij ontgifting

  • Rijk aan het antioxidant quercetine
  • Anti-microbisch en bevorderen een gezonde darmflora

5. Pompoensoep met Gember

Dit heb je nodig;

  • 2 uien
  • 3 el olijfolie
  • 5 stengels bleekselderij
  • 600 g pompoen
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 750 ml kraanwater

Zo maak je de detox soep;

  1. Snijd de blaadjes van de bleekselderij en houd achter. Snijd de selderij in boogjes en snipper de ui.
  2. Verhit olie in een soeppan en fruit de selderij en ui 5 min.
  3. Snijd ondertussen de pompoen in parten en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd het vruchtvlees met schil in stukjes.
  4. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Schil en rasp de gember. Snijd de knoflook grof.
  5. Voeg de pompoen, rode peper, gember, knoflook en water toe aan de selderij en ui. Breng aan de kook. Laat op laag vuur in 25 min. gaar worden.
  6. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg wat water toe als de soep te dik is.
  7. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  8. Verdeel de soep over een bord en garneer met de blaadjes bleekselderij.

Over gember

Dit stimulerend specerij is essentieel voor ontgifting. Er is bijna geen ander specerij of kruid waarmee de spijsvertering beter op gang gebracht wordt. Gember biedt verlichting bij een opgeblazen gevoel, misselijkheid en diarree.

Nut bij ontgifting

  • Verbetert de spijsvertering.
  • Verlicht de pijn bij een slechte spijsvertering.

Tip

Drink een sterke kop gemberthee een half uur voor de maaltijd voor een optimale spijsvertering.

6. Basilicum Tomatensoep

Dit heb je nodig;

  • 2 eetlepels olijfolie of kokosolie
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 750 g tomaten
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 750 ml kruidenbouillon
  • 15 gram verse basilicum

Zo maak je de detox soep;

  1. Verhit de olijfolie in een soeppan, snij de ui en knoflook fijn en fruit de ze zachtjes glazig.
  2. Snij de tomaat in stukjes en roer ze samen met de paprikapoeder in de pan 5 minuten op hoog vuur.
  3. Voeg de kruidenbouillon toe en kook de soep nog 10 minuten. Pureer het geheel met een staafmixer.
  4. Warm de tomatensoep nog even door en voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe.
  5. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes (door ze te scheuren, blijven de randjes mooi groen) en roer ze op het laatste moment door de soep.

Over tomaten

Tomaten helpen het bloed te alkaliseren (ontzuren). Ze zitten boordevol lycopeen, een in vet oplosbare carotenoide, verantwoordelijk voor de rode kleur. Lycopeen is de meest krachtige antioxidant in tomaat en speelt een belangrijke rol bij de preventie van allerlei ziekten.

Nut bij ontgifting

  • Bron van krachtige antioxidanten en lycopeen.
  • Bevordert de spijsvertering.

Tip

Eet tomaten met olijfolie of lijnzaadolie, dit verhoogt het vermogen om lycopeen te absorberen met 70%.

7. Mungbonensoep

Dit heb je nodig;

  • 200 gram Mungbonen
  • 800 ml water
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2,5 cm geraspte gember
  • verse chilipeper
  • 3 theelepels (kokos)olie
  • zout en zwarte peper
  • handje verse koriander

Zo maak je de detox soep;

  1. De avond ervoor of ‘s ochtends vroeg de mungbonen 6 tot 12 uur laten weken in ruim water.
  2. Bonen afspoelen en in de pan doen met 800 ml water, komijn en kurkumapoeder 40 minuten laten koken
  3. Olie in de pan om komijn, koriander en venkelzaad te bakken
  4. Gember en verse chilipoeder toevoegen en nog 1 minuut meebakken
  5. Alles toevoegen aan de soep en nog 10 minuten laten pruttelen
  6. Zout en peper naar smaak toevoegen
  7. Koriander toevoegen

Over mungbonen

In ontkiemde vorm bevatten mungbonen veel fytochemicaliën als coumestrol, waarvan studies hebben aangetoond dat deze een sterk antioxidante en infectieremmende werking hebben. Ze bieden bescherming tegen kanker en verminderen de negatieve effecten van hormonale oestrogenen.

Nut bij ontgifting

  • Gemakkelijk op te nemen door je lichaam.
  • Rijke bron van eiwitten, enzymen, vitamines en mineralen.

8. Kervelsoep

Dit heb je nodig;

  • 300 g kervel
  • 2 stengels prei
  • 2 courgettes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 blokjes groentebouillon (zonder gist)
  • peper en zout
  • 1 ui
  • olijfolie

Zo maak je de detox soep;

  1. Was de prei, courgette en bleekselderij en snij deze in stukjes.
  2. Snijd ook de helft van de kervel fijn.
  3. Stoof de groenten wat in olijfolie aan in een pan.
  4. Voeg hier water aan toe tot alle groenten net onder water staan. Voeg je 3 bouillonblokjes toe.
  5. Laat nu je soep opkoken en 20 minuten sudderen op een lager vuurtje.
  6. Mix de soep en breng deze op smaak met peper en zout. Doe nu de rest van de kervel erbij en mix opnieuw je soep.

Over kervel

Kervel is een vlug groeiende plant en wordt als spijsverteringsbevorderend kruid gebruikt. Daarnaast wekt het de eetlust op. Het wordt met azijn vermengd als medicijn tegen de hik. Kervel is eveneens een milde stimulant; je zou er actiever van kunnen worden.

Nut bij ontgifting

  • Werkt bloeddrukverlagend.
  • Reinigt het bloed, drijft vocht af en vermindert het zwellingen.

Detox Soep Recepten

Download de detox soep recepten >>>

 

Laat gerust een reactie achter om te laten weten dat je het lekker vond of als je een toevoeging of aanpassing hebt op een van de recepten.

Het is ook leuk om in de besloten Facebook groep te laten zien wat je gemaakt hebt door een foto te plaatsen.