Selecteer een pagina

Hoi ,

Een detox bestaat in allerlei vormen. Zo zijn er kuren van een aantal dagen tot een paar weken en kun je tijdens een detox alles wat eetbaar is uitsluiten (bijvoorbeeld bij een sapkuur), of je beperken tot een aantal voedingsmiddelen. Voor diegenen die nog nooit eerder een detox hebben gevolgd, is het laatste aan te raden. Simpelweg omdat het beter vol te houden is.

Naast een sapkuur, waarbij er een periode lang enkel en alleen groente- en vruchtensap wordt gedronken, zijn er verscheidene andere kuren te noemen. Een ahornkuur, of citroenkuur, is eveneens een detoxvorm waarbij niets wordt gegeten. Een aantal jaar geleden werd dit ineens een ‘hit’ onder sterren in Amerika, die het een dieet noemden, waarmee je in een korte tijd veel kilo’s kon verliezen. Voordat zij het zo noemden, was de ahornkuur gewoon een reinigingskuur. Weliswaar val je ervan af (dat is logisch, je eet helemaal niets), maar dat is zeker niet het doel ervan. Het doel is om je lichaam te ontslakken en daarna weer langzaam je spijsvertering op gang te brengen en weer beginnen te eten.

Voor wie wel wil eten tijdens een detoxperiode zijn er ook meerdere kuren. Zo is er bijvoorbeeld de rijstkuur, waarbij je voor een bepaalde periode alleen bruine rijst eet, of het uitsluitingsdieet. Bij een uitsluitingsdieet eet je een periode lang bepaalde voedingsstoffen niet. Meestal gaat het hier om de allergene voedingsstoffen, ofwel de stoffen waar je lichaam een allergische reactie op kan geven.

Het is aan jou om te beslissen welke detoxvorm het beste bij jou past. Neem hierbij in elk geval in overweging hoe jouw relatie met eten is, of je veel of weinig dingen lust, hoeveel discipline jij hebt en natuurlijk wat je ermee wilt bereiken.

Er zijn ook een heleboel boeken geschreven over detoxen. Wij hebben er een aantal voor je geselecteerd. Bekijk al het detox leesvoer >>>

Buiten yoga, laagdrempelig en voor iedereen!

Detox tip van de dagYoga in een studio beoefenen is al fijn, maar yoga in de buitenlucht is toch wel het summum. Vanaf eind mei heb je de kans dit op verschillende locaties in Nederland, vaak op het strand of in een park, te ervaren.

Vorig jaar ontdekte ik de website Natural Yoga en heb ik een aantal lessen in het Vondelpark, Amsterdam, gevolgd. Blote voetjes in het gras, een briesje door m’n haar, de zonnestralen in m’n gezicht en de omgevingsgeluiden op de achtergrond maakten de lessen tot een bijzondere en intense (zintuigelijke) ervaring: de extra zuurstof van de buitenluchtgeeft je nog meer prana (levensenergie). Een les in de natuur brengt je meer in balans, zowel met jezelf als met je omgeving.

Lees meer over buiten yoga en waar je dit kunt doen >>>

Recept: Goed Gevulde Paprika

Het laatste recept in deze Natural Detox Week alweer, dus geniet er maar extra van! Deze smakelijke gevulde paprika is een echte detox-maaltijd, die er toch voor zorgt dat je de rest van de avond vol zit.

Je kunt het detox recept hier downloaden >>>

Fijne dag vandaag!

Veel liefs en natuurlijk een groet,

Eva van Zeeland