Selecteer een pagina

Hoi ,

Nederland is een echt broodland. Het is bij ons gewoonte om zowel ‘s ochtends als ‘s middags een boterham of een broodje te eten. Ook al eten steeds meer mensen voor het ontbijt iets anders, ‘s middags blijft het over het algemeen bij brood. En soms wint brood het zelfs ‘s avonds van de andere voedingswaren.

In de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum worden 6 tot 7 boterhammen (voor volwassenen) aangeraden per dag. Bij Miss Natural zijn we het daar niet mee eens, wij zien liever dat mensen wat minder brood gaan eten en wat meer gaan variëren met andere, natuurlijk gezonde, voedingsmiddelen.

Het is volgens ons ook niet gek dat er steeds vaker een tarwe-intolerantie of een glutenintolerantie wordt ontdekt. Maar het komt ook veel voor dat mensen intolerant zijn voor gluten of tarwe, terwijl ze het niet eens weten! Dit is heel vervelend, want het kan klachten veroorzaken, die je misschien niet eens herkend​als klachten. Vaak krijg je ze namelijk geleidelijk aan en merk je niet zo snel dat het erger wordt.

Bekende klachten bij gluten- en tarwe-intoleranties zijn:

  • Buikpijn​
  • Constipatie​
  • Darmproblemen​
  • Diarree​
  • Flatulentie​
  • Opgeblazen gevoel​
  • Vermoeidheid​

Vermoed jij dat je een intolerantie hebt voor tarwe of gluten, probeer dan eens een aantal weken brood en andere producten met tarwe te laten staan en kijk wat dit voor je doet. Ga echter niet te veel zelf dokteren en raadpleeg bij twijfel een (orthomoleculair) arts.

Recept: Lifechanging Bread – zonder tarwe!

Bekijk het recept voor Lifechanging BreadWat een enthousiaste reacties kregen we toen we lieten weten dat Miss Natural de Week zonder Tarwe ging organiseren! Onze leden waren er zelfs zo blij mee dat we meerdere recepten ingestuurd kregen. Zo kregen we van Ineke Chabot een heerlijk recept van ‘Lifechanging Bread’ toegestuurd.

Ineke vond dit recept enige tijd geleden op de website van Sarah Britton. Zij is een holistisch voedingsdeskundige en heeft inmiddels al velen over de hele wereld bereikt en geïnspireerd met haar recepten. Zo ook Ineke. Dit broodrecept wil zij dolgraag delen met de lezers van Miss Natural. “Het zit vol met alles wat goed is”, aldus Ineke. “Supergoed voor detox en optimale darmfunctie, hoog in voedingstoffen, vezels, en proteine, en het is vegetarisch, suikervrij, glutenvrij en lactosevrij. Bovendien bevat het Lifechanging Bread geen gist en is er geen sprake van moeilijk kneden.”

Bekijk het recept Lifechaning Bread in het artikel van vandaag >>>

Bekijk de kookvideo

Eva en Lisette maken glutenvrije pannenkoeken van boekweit met champignons en pesto. Daarbij doen ze ook Microbewegingen!

Het recept voor het maken van de Glutenvrije Boekweit Pannenkoek je kun je hier downloaden >>>