Selecteer een pagina

Hoi ,

Tarwe vind je niet alleen terug in brood, maar bijvoorbeeld ook in koekjes, cake, pasta, couscous en nog veel meer (bewerkte) producten.

Brood vervangen is vaak de grootste uitdaging als je tarwevrij wilt gaan eten. Als Nederlanders zijn we immers gewend om twee broodmaaltijden per dag te eten: het ontbijt en de lunch.

Ben je dol op brood, maar wil je geen tarwe meer eten? Dan kun je ook speltbrood nemen, of brood van andere granen. Ook salades, zadencrackers en soepen doen het goed als maaltijd. Meer tips vind je in het artikel van vandaag!

Geen tarwe, maar wel brood? Het kan!

Enkele voorbeelden:

  • Speltbrood. Hoe simpel kan het zijn? In plaats van brood op basis van tarwe, eet je brood op basis van spelt, of zelfs een ander graan. Onder andere Albert Heijn en Jumbo verkopen verse speltbroden. Natuurwinkels als EkoPlaza hebben vaak meer varianten met spelt, zoals speltkrentenbrood. Kijk altijd wel naar de ingrediëntenlijst of er geen tarwe is toegevoegd.
  • Je kunt natuurlijk ook zelf je brood gaan bakken, met bijvoorbeeld teffmeel (dit is ook nog eens glutenvrij). Reform- en natuurwinkels verkopen meerdere soorten meel, bijvoorbeeld amandelmeel en boekweitmeel. Je kunt ook experimenteren door verschillende soorten meel te mengen. En in plaats van een brood kun je ook pannenkoeken bakken. Die hebben nogal eens een grotere kans van slagen, als je niet zo’n keukenprinses bent.
  • In het glutenvrije schap van de supermarkt vind je ook broodsoorten zonder tarwe. Ook hier heb je bij winkels als EkoPlaza vaak meer keus. Je kunt kiezen voor varianten als licht of donker brood, bolletjes, croissantjes… Handig is dat dit brood vaak langer houdbaar is. Maar check ook hier de ingrediëntenlijst. Die zijn soms zo lang dat ik zelf meteen van aankoop afzie.

Bekijk nog meer alternatieven voor brood in het artikel van vandaag >>>

Boeken tip: Broodbuik Koekboek

Broodbuik KookboekDit 30-minuten (of minder) broodbuik kookboek is een echte aanvulling op de bestseller Broodbuik  met meer dan 200 glutenvrije recepten, die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Met onder meer kool-uien-geitenkaaspizza en donkere chocolade-notenbrokken. En allemaal: zonder gluten en tarwe!

In broodbuik lazen we al hoe ongezond tarwe en gluten voor je zijn. Steeds meer mensen zijn intolerant voor gluten, hebben een tarweallergie of coeliakie. Glutenvrije producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de winkels. Maar hoe ongezond tarwe werkelijk is, ook voor iedereen die niet aan bovenstaande lijdt, is veel minder bekend. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen. Het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu.

Bekijk de kookvideo

In deze video laat ik zien hoe je glutenvrij kunt ontbijten of lunchen met zelf belegde crackers en wafels. Bekijk hier de kookvideo.

Het recept voor het maken van de Belegde Glutenvrije Crackers en Wafels vind hier >>>.