Selecteer een pagina

Hoi ,

‘Tarwevrij’ en ‘glutenvrij’ zijn twee termen die veel door elkaar worden gebruikt. De twee zijn echter niet hetzelfde.

Tarwe wordt niet gegeten door mensen met een glutenallergie of -intolerantie (dit laatste wordt ook wel coeliakie genoemd), omdat het gluten bevat. Gluten is een eiwit, wat in alle graansoorten zit. Wanneer gluten de stof gliadine bevat, kan dat een allergie of intolerantie veroorzaken. Gluten komen voor in alle graansoorten, maar dat stofje gliadine zit niet in alle gluten.

Tarwe kan verschillende klachten veroorzaken en er zijn dan ook steeds meer mensen die brood en andere tarwe vermijden. Vaak met meer energie, een slanker lichaam en minder klachten als buikpijn tot gevolg.

Wanneer je een glutenallergie of coeliakie hebt is het vermijden van tarwe niet genoeg. Ook andere granen en meer producten moeten dan worden weggelaten uit het dagelijkse voedingspatroon. Dit is dus een kwestie van etiketten lezen. Gelukkig bestaan er steeds meer lekkere producten zonder tarwe en/of gluten! In de natuurwinkel, op het internet, en zelfs in de ‘gewone’ supermarkt.

Tarwe en gluten – Wat doen ze met je?

Tarwe en gluten - Wat doen ze met je?Tarwe is door de eeuwen zo gemanipuleerd dat het rendement op de vierkante meter hoger is dan 100 jaar geleden. Zo wordt het economisch aantrekkelijk, het groeit beter, de productie is winstgevender. Maar of het nu gezonder is geworden daar heb ik zo mijn twijfels over.

Het is ons altijd voorgehouden dat tarwe gezond is, maar de laatste tijd horen we steeds meer negatieve aspecten van de gluten die in de tarwe voorkomen. In producten als brood, ontbijtgranen, pannenkoeken, koek, pasta, noodles en alle verwerkte en bewerkte voedingsmiddelen zit tarwe. Niet iedereen kan tegen tarwe of gluten, die in tarwe zitten. Ze worden er letterlijk ziek van.

Lees verder in het artikel van vandaag >>>

Recept voor koekenpanbrood

Heb je geen oven of broodbakmachine, bak dan eens een brood in de koekenpan!

Dit heb je nodig:

  • 75 gram rijstmeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 75 gram maismeel
  • 1 eetlepel (wijnsteen) bakpoeder
  • 3 eetlepel zaden en pitten
  • Mespuntje zout
  • 1 eetlepel kruiden (Provinciaalse, Italiaanse of andere)
  • 1 1/2 eetlepel olie of kokosvet
  • 1 ei
  • 100 – 150 ml water